Gratis advies? Bel direct 0318-700643 of 070-2210149
Wij zijn werkzaam in heel Nederland en verlenen u gratis advies
mm
30-08

2016

Wat te doen bij een bedrijfsongeval in magazijn

Letselschadeblog-Agent

Wat te doen bij een bedrijfsongeval in een magazijn

In Nederland gebeuren jaarlijks 220.000 ernstige bedrijfsongevallen. Een bedrijfsongeval is ernstig wanneer een werknemer moeten verzuimen, blijvend letsel oploopt of zelfs komt te overlijden.

Bij 1.500 van deze ongevallen is een heftruck betrokken. Deze ongevallen spelen zich grotendeels in magazijnen af. In Nederlandse magazijnen gebeuren jaarlijks zo’n 150 ernstige bedrijfsongevallen, waarvan gemiddeld 7 met dodelijke afloop.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn waarin zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders werken.

Al snel inkomensschade en financiële problemen na bedrijfsongeval

Wij krijgen vaak de vraag voorgelegd wat te doen bij een bedrijfsongeval. Vooral in de logistiek en in een magazijnomgeving treedt er bij slachtoffers van een bedrijfsongeval al snel letselschade op.

Veel werknemers geen vast contract. Men werkt via een uitzendbureau, een 0-uren contract of een contract voor bepaalde tijd. Veel werknemers krijgen – naast hun reguliere salaris – onregelmatigheidstoeslag en andere toeslagen.

Wanneer men door een bedrijfsongeval in een magazijn arbeidsongeschikt raakt, komt men al snel in financiële problemen. Als uitzendkracht wordt uw salaris meestal niet doorbetaald. U gaat “direct” ziek uit dienst en moet een Ziektewet uitkering aanvragen bij het UWV.

Betaalt uw werkgever uw salaris wél door, dan meestal maar voor een klein gedeelte, zeker wanneer u op basis van een 0-urencontract werkzaam bent. U krijgt meestal niet alle uren doorbetaald. Onregelmatigheidstoeslagen worden sowieso niet vergoed.

Na bedrijfsongeval contract niet verlengd

Vervolgens loopt u als uitzendkracht óók nog het risico dat wanneer u volledig bent hersteld, uw functie inmiddels door iemand anders is overgenomen. Voor u is er dan geen werkplek meer.

Raakt u blijvend arbeidsongeschikt, dan moet u het maximaal 2 jaar met 70% van uw salaris doen. Daarna wordt u gekeurd voor de WIA, maar het gebeurt nog maar weinig dat men ook daadwerkelijk een WIA-uitkering ontvangt.

Heeft u een tijdelijk contract, dan bestaat de kans dat men uw contract niet verlengt vanwege uw letsel. Voor een 0-urencontract geldt hetzelfde. Ook dan komt u in de Ziektewet en later misschien de WIA.

Extra (medische) kosten na bedrijfsongeval

Als u in een magazijn een bedrijfsongeval overkomt, dan is de kans groot dat u naar een afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht komt. In dat geval krijgt u sowieso uw eigen risico op uw zorgverzekering (2016: €.385,00) in rekening gebracht.

Heeft u alleen een basisverzekering en heeft u ook nog fysiotherapie nodig, dan moet u de eerste 18 behandelingen zelf betalen. En dan lopen uw extra kosten snel op.

Werkgever niet automatisch verplicht letselschade te vergoeden

Uw werkgever is niet automatisch verplicht om uw gemiste inkomsten of uw extra kosten te vergoeden. Om dit voor elkaar te krijgen zult u uw werkgever bijna altijd eerst aansprakelijk moeten stellen.

Werkgever al gauw aansprakelijk voor bedrijfsongeval

Uw letselschade na een bedrijfsongeval kunt u in principe claimen bij uw werkgever. Naar Nederlands recht is die al snel aansprakelijk.

Maar diezelfde werkgever is ook degene waar u in dienst bent. Veel werknemers willen hun werkgever dan ook niet aansprakelijk stellen. Bang als ze zijn om ontslagen te worden.

De angst om de eigen werkgever aansprakelijk te stellen is een terechte en iets waar wij vaak mee te maken krijgen

Wat te doen bij een bedrijfsongeval? Altijd eerst advies vragen

Van der Toorn Personenschade is als geen ander gespecialiseerd in letselschade ontstaan door een bedrijfsongeval. Wij hebben al vele duizenden mensen geholpen aan een rechtvaardige schadevergoeding.

Samen met u kijken wij of het in uw geval zin heeft om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Daarbij kijken wij ook naar uw arbeidsverhouding. Alléén wanneer het in uw belang is om uw werkgever aansprakelijk te stellen, zullen wij u dat adviseren. Beloofd!

Dus wat te doen bij een bedrijfsongeval? Contact opnemen met Van der Toorn Personenschade voor een voor u geheel vrijblijvend en kosteloos advies. En gaan wij u helpen, dan zal dat voor u ook volledig kosteloos zijn.

Deel dit :